17 Aralık 2010 Cuma

Seks hangi hastalıklaradan korunmamıza yardımcı oluyor

Seks kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok hastalıktan korunmamızı sağlıyor.
Yıllardır sayısız araştırma seksin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkartmak için yapılıyor. Bütün bu araştırmaların sonucunda ise seks bir çok hastalığın önlenmesinde yardımcı olan eğlenceli bir aktivite olarak nitelendiriliyor. Ayrıca seks, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan Endorfin hormonunun salınımını tetikleyerek ruh sağlığını da destekliyor. Çok yoğun yapılan bir egzersizle eşit sayılan seksin tek seferde 250’ye yakın kalori yakımına neden olduğu düşünülüyor.
Peki ama cinsel birliktelik sağlığımız için başka neler yapabilir?

PROSTAT KANSERİ
Erkekler arasındaki kanser ölümlerinde prostat kanseri akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Düzenli bir cinsel hayat ise bu riski azaltmanın en önemli yollarından biri. Amerika’daki National Cancer Institute’de yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, prostat kanseri haftada en az 5 kez cinsel ilişkiyle ya da masturbasyonla boşalan erkeklerde, haftada bir ya da iki kez boşalan erkeklere oranla daha az görülüyor.



KALP
Yüksek tansiyon, kalp krizi ve felcin başlıca nedenlerinden biridir. Bu riski azaltmanın en iyi yollarından birisi de sık sık cinsel birliktelikte bulunmaktır. Cinsel birliktelik sırasında kalp atışı ve kan basıncı hızla artar fakat ilişkiden sonra daha yüksek bir hızla düşer. Bu şu anlama gelir; yatak odanızda partnerinizle eğlenirken aynı zamanda da kan basıncınızı aşamalı olarak düşürmüş olursunuz.
DEPRESYON
İyi bir cinsel birliktelik, beyindeki mutluluk hormonu yani endorfin salınımını tetikler. Fakat kadınların cinsel birliktelikten sonra neden gülen bir yüz ifadesi takındıklarının bir başka nedeni de olabilir. New York State Universites’nde yapılan bir çalışmada, spermlerin anti-depresan özelliği taşıyor olabilecekleri ortaya çıktı. Araştırmaya göre prezervatifsiz cinsel birlikteliğe giren kadınlar diğerlerine göre daha az depressif oluyor.
SOĞUK ALGINLIĞI
Kış aylarında haftada sadece bir ya da iki kez yapılan seks, bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, grip ya da nezleye yakalanma riskini de azaltıyor. ABD’deki Wilkes Üniversitesi’ndeki araştırmacılar cinsel birlikteliğin vücutta antikor olarak görev yapan immünoglobülin A proteininde artışına neden olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin harekete geçerek mikropların daha kolay yok edilmesine neden olduğunu kanıtladılar.
FORMDA KALMAK
Bazı uzmanlar cinsel birlikteliğin koşuyla aynı etkiyi yarattığını düşünüyorlar. Örneğin dinlenmekte olan bir erkeğin kalp atış hızı dakikada ortalama 70–80 defadır. Fakat orgazma kadar olan süre boyunca bu hız dakikada 100–175, orgazm boyunca ise 110–180 defaya kadar ulaşabiliyor. Bu oranlar aşağı yukarı yoğun bir ayrobik çalışmasıyla aynıdır.
DAHA GENÇ BİR GÖRÜNÜM
Anti aging kremlerini ve losyonları unutun! Genç kalmanın sırrı yatak odanızdan geçiyor. Edinburgh Üniversitesi bilim adamları haftada en azından 3 kez cinsel birliktelik yaşayan çiftlerin haftada 2 ya da daha az birlikte olan çiftlere göre 10 yaş daha genç göründüklerini kanıtladılar. Kadınlarda, tüm yaşlılık belirtilerine engel olan büyüme hormonu salınımının bunun için bir anahtar olabileceği düşünülüyor.
KOKU DUYUSU
Seks, prolactin hormonunun salınımını tetiklediği için koku duyunuzun güçlendiriyor. Bu hormon beyinin koku merkezinindeki yeni sinir hücrelerini iki katına çıkartmaya yöneltiyor. Kanada’daki Calgary Üniversitesi’ndeki bilim adamları bunun gerçekleşmesinin ayrıca annelerin bebekleriyle arasındaki bağın kurulmasına da yardımcı olduğu düşünüyorlar.
DAHA UZUN BİR YAŞAM
Cinsel birliktelik, uzun yaşamanın sırrı da olabilir. Doksanların sonunda İngiltere’de yapılan bir araştırmada çok sık orgazm yaşayan kadın ve erkeklerin kalp hastalıkları yüzünden ölme risklerinin çok az olduğu ortaya çıkmıştı. Örneğin ayda 1 defadan az orgazm yaşayan erkeklerin kalp hastalıkları yüzünden erken ölme olasılıkları haftada en azından 2 kere orgazm yaşayanlara göre yüzde 30 daha fazla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder